duminică, 14 iunie 2009

Egalitatea sanselor...

Publicat de TzuckyChu la 05:16



Cu totii am auzit vorba:”Dumnezeu ne-a facut egali…” si in mare masura am aprobat-o.Daca stam sa ne gandim ce presupune aceasta egalitate,ne dam seama ca Dumnezeu poate ne-a facut egali,adica fiecare avem doua maini,doua picioare si restul organelor(exceptand cazurile in care oameni se nasc suferind de un handicap,oameni care pleaca in drumul vietii cu un real dezavantaj),insa se intampla ca unora dintre noi destinul,soarta sa ne pregateasca grele incercari,fie ele boli grave,fie lupta cu o familie dezorganizata,fie moartea unuia sau a ambilor parinti,fie o situatie materiala extrem de precara.Ce se intampla cu acesti “noi”,ce se intampla cu ei?

Cunosc cazuri in care oameni greu incercati reusesc sa-si depaseasca destinul,sa-l rescrie,dar doar datorita unei personalitati extraordinare.Insa cum nu toti avem aceeasi personalitate,observam ca majoritatea dintre acestia cad prada sortii,decad.

Si atunci va intreb in ce consta egalitatea?De ce uni primesc atat de mult si alti atat de putin ?De ce auzim ca oamenii mor pe capete in Africa datorita saraciei ?De ce numarul copiilor abandonati se mareste,de ce intalnim tot mai multi cersetorii pe strada ?Ar fi o lista lunga de « de ce-uri» a caror raspuns intarzie sa apara,sau sa ma multumeasca.

E cert pentru mine oamenii nu sunt egali,si nu vorbim de egalitatea aceea data “de rang”,vorbim de egalitatea sanselor.Dar oare nu putem face nimic sa schimbam asta?Va raspund tot eu-PUTEM ;putem,dar pentru că ceialanti NOI,cei haraziti cu o soarta lină,ne traim viata in tihnă si nu suntem preocupaţi de cei care nu o pot face si care au nevoie de ajutor !

24 comentarii:

Unknown on 14 iunie 2009 la 05:30 spunea...

e adevarat ca nu suntem egali,fiecare e diferit si unic,fata de seamanul sau insa ceea ce ne face egali,este faptul ca toti suntem copii ai Lui Dumnezeu!
:)

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 02:29 spunea...

Ai dreptate in articolul asta. Egalitatea sanselor, zici? Hmm, pai sunt extrem de multe de spus cu privire la aceasta problema. Totul a pornit cu foarte mult timp in urma. Daca stai bine sa te gandesti, toti avem una sau mai multe sanse. Dar sa incep cu inceputul. Avem sansa de a ne naste; putem fi (sau nu) sanatosi, lipsiti de orice fel de handicap, putem avea (sau nu) noroc. Insa, asa cum am spus si mai sus, totul a inceput cu foarte multi ani in urma, pornind totul de la dorinta unora de a detine intregul control, de a-i stapani pe ceilalti. Acum totul e politizat. Crezi ca ar fi imposibil ca oamenii care traiesc in Africa sa inceapa sa duca o viata mai buna? Nu cred ca ar fi imposibil, insa totul tine de politica.

Fiecare primim una sau mai multe sanse in viata, de care trebuie sa profitam, insa de multe ori aceste sanse depinde de buna-vointa celor care au puterea.

Apoi, fiecare poate profita de o anumita sansa, insa, si aici, intervine educatia, familia, anturajul.

Uite, sa-ti dau un exemplu, sau mai bine sa-ti pun o intrebare: "Daca vezi pe strada un cersetor, care vine la tine sa-ti ceara bani, tu ce faci?"

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 04:02 spunea...

Stiu ca sansele noastre depind in mare masura de planurile oamenilor aflati la putere,dar tocmai asta condamn.Condam faptul ca ne ordona vietile,ne controleaza si lucru cel mai grav,noi nici nu ne dam seama.

Si ca sa iti raspund la intrebare:Nu ii ofer bani,in schimb ii ofer un zambet incarcat de caldura si compatimire!

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 05:47 spunea...

Exact, ei ne conduc pe noi, uneori fara sa ne dam seama. Ei, care pozeaza in mari patrioti, in mari oameni cu suflet. Am uitat ghilimelele de rigoare, insa sunt convins ca la pui tu asa imaginar. Eu asa as pleca din Romania, m-as duce sa nu mai vad atara coruptie, atata nesimtire, insa sunt prea patriot. Avem o tara prea frumoasa si aici ma refer la varietatea de obiecte si monumente de cultura, la istorie, la relief, la tot ceea ce tine de ceea ce e natural. Noi, romani, nu meritam aceasta tara frumoasa, insa daca cei care ne conduc sunt asa cum sunt, asta e situatia deocamdata.

Asa, uite, eu pana acum mai bine de un an, de fiecare data cand mergeam prin Brasov, cu autobuzul sau nu, si venea cate un cersetor la mine, ii dadeam bani, cat imi permiteam si eu. Insa, s-a intamplat o data sa fiu cu un om de afaceri in Brasov si vin vreo 2-3 cersetori sa ne ceara bani. EEE, ghici ce le-a spus acel om de afaceri?

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 05:50 spunea...

probabil sa mearga la lucru si sa nu ceara de pomana pentru ca numai prin munca reusesti ceva...sau?gresesc?

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 06:05 spunea...

Esti pe aproape! A inceput sa discute cu ei, o disctie de vreo 15-20 min, iar intr-un final le-a oferit un loc de munca la firma lui. N-au fost ei prea bucurosi, pt ca le era mult mai usor sa cerseasca, insa pana la urma au acceptat. Si uite ca a trecut mai mult de un an, si acei 3 fosti cersetori lucreza legal, isi castiga existenta prin munca. Vezi, au primit si ei o sansa, o sansa care puteau sa o rateze foarte usor.

In Romania sunt foarte multi oameni de afaceri, daca fiecare ar angaja cate un cersetor, ar fi un prim pas, sper un viitor mai bun, un viitor in care intre oameni sa existe acea egalitate a sanselor. POate sunt prea optimist, insa sper ca intr-o zi sa fie mai bine.

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 06:08 spunea...

Asta ar fi o solutie destul de aplicabila...Dar pe care nu o putem influenta noi.

Dar sti cum se zice:Dream on,dream until your dreams come true.:)

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 06:11 spunea...

Mda...vise si iar vise ;))
Ah acum am observat, dau comentarii prea lungi :(

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 07:05 spunea...

nu sunt lungi...au lungimea optima ca sa cuprinda tot ce vrei sa spui:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:21 spunea...

hai ca asta a fost tare...:)) bine...eu mereu am cate ceva de zis...deci pot fi si mai lungi :)), insa, de obicei, imi dau seama cand vorbesc in plus...si atunci mai bine tac. :P

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 08:24 spunea...

sa ne intelegm..ma referam la lungimea commentarilo...nimic altceva:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:27 spunea...

pai la lungimea comentarilor ma refeream si eu:)) doar ca ti-am zis ca uneori vorbeste gura fara mine, sau alearga degetele mele pe tastatura aiurea :))

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 08:30 spunea...

fac jogging inseamna..:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:31 spunea...

clar =)) nu stiam de ce-s degetele mele asa obosite dupa ce stau la PC :))
Dar ce, ale tale nu fac jogging?

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 08:32 spunea...

ba da...se antreneaza pentru olimpiada:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:34 spunea...

:-ss care olimpiada? De vara sau de iarna? :))

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 08:39 spunea...

olimpiada oamenilor obisnuiti...:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:43 spunea...

clar...:)) mi-aduc aminte de OOO, era pt protv parca:))
CA veni vorba de televiziuni...:)) sunt la pamant toate... nu prea mai ai ce sa vezi fain la TV, ma refer la televiziunile romanesti :))

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 08:45 spunea...

Era o reclama la Prigat parca...:P


Da indradevar toate televiziunile promoveaza numai incultura,scandal si "mondenitati".Am de gand sa fac un post pe tema asta.

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:51 spunea...

Abia astept sa citesc si ceea ce vei scrie pe tema asta. ;;) Cel mai tare imi place emisiunea aia de pe kanal d cu adrian copilu minune =)))) doamne...unde am ajuns cu televiziunile astea...

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 08:56 spunea...

Feice de mine ca televizorul de la mine din camera e stricat de ceva vreme:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 08:58 spunea...

=)) mai bine, nu pierzi nimic. Eu l-am aruncat pe geam cel de la mine, ca m-am enervat la un meci =))) Glumesc!

TzuckyChu on 18 iunie 2009 la 09:00 spunea...

m-ai speriat in prima faza...:))

Ovidiu Munteanu on 18 iunie 2009 la 09:06 spunea...

Doamne fereste, eu sunt un tip linistit si calculat :> N-as face asa ceva...:)))

Bine, de fapt, faza e ca l-am aruncat de la parter si n-a patit nimic, asa ca m-am dus la mansarda si l-am pus acolo:))

Trimiteți un comentariu

 

TzuckyChu on board Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos